Segítő Szűz Mária Egyetemi Kollégium

jel
Cím: 3300 Eger, Malom út 11.
Tel.: (36) 410-998
E-mail: sszm97@gmail.com
 
     
 
Főoldal - Hírek - Információk - Szolgáltatások - Elérhetőségek
 
     
 

Hírek, közlemények


Évfordulót ünnepeltünk!

2017, október 25.| Beküldte: gazdi

20 éves a Kollégium

Idén 20 éves az egri Segítő Szűz Mária Leánykollégium! Az évforduló alkalmából meghívott vendégeink voltak: Ternyák Csaba, egri érsek atya; az egyetemi lelkészek; rektor helyettes asszony; a Szalézi nővérek; Eger polgármestere; és néhány volt növendék, akikkel közös misén vettünk részt, az érsek atya főcelebrálásával. A misén hálát adtunk és Segítő Szűz Máriát kértük, hogy továbbra is segítse a kollégiumunk működését és az itt élőket/dolgozókat. A szentmise alatt, a Don Bosco kórus szolgált, majd a köszöntő után a lányok által összeállított diasorral mutatták be a kollégium 20 éves történetét. Ünnepi műsorunk keretein belül felolvasták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Balog Zoltán miniszter köszöntő sorait. A lányok hálaadó műsora következett. Ünnepségünk utolsó pontjaként fórumbeszélgetésre hívtuk az érsek atyát, aki örömmel válaszolt kérdéseinkre. Zárásként pedig közösen fogyasztottuk el az ebédet és az ünnepi tortát.

Vígh Nóra, Bugyi Nikolett

Kategória: Egyéb | Nincs hozzászólás |
„Újratervezés” Élet-GPS az egri Segítő Szűz Mária Egyetemi Kollégiumban

2017, március 13.| Beküldte: gazdi

Élet GPS

Az Élet GPS elnevezésű lelkigyakorlat 2017. március 10-11.-én, ebben a tanévben második alkalommal került megrendezésre a Segítő Szűz Mária Egyetemi Kollégiumban. A program vezérfonalát a párkapcsolat témája adta, de ezen kívül számos egyéb is felmerült. Volt szó megtérésről, tisztaságról, önmagunk és mások szeretetének és tiszteletének fontosságáról, valamint a házasságról és a gyermeknevelésről, mint hivatásról.
A két nap alatt sokféle tevékenységben vettünk részt: voltak beszélgetéssel egybekötött előadások, szentségimádás, ima a jövendőbeliért, filmnézés, közös ebéd és szentmise. Meghallgattuk ezen kívül egy fiatal házaspár – Reni és Zsolt – tanúságtételét, akik készségesen válaszoltak kérdéseinkre, csakúgy, mint Füleczki István atya, aki közvetlen és vicces stílusban tárta elénk a párkapcsolat témájának mélységeit. Látjuk- e és becsüljük-e a másik emberben a személyt? Milyen képünk van Istenről? Mit gondolunk önmagunkról? Értékeljük-e azokat, akik jelen vannak az életünkben? Van-e a bátorságunk ahhoz, hogy egy egész életre szóló döntést hozzunk?
Végül azzal a gondolattal bocsátottak el minket, hogy ez a lelkigyakorlat olyan, akár egy mag, amely majd csak később szökken szárba és hoz gyümölcsöt bennünk. Azt, hogy mit hoz és hogyan alakul a jövőnk, most még nem tudhatjuk, de a két napos, rendkívül intenzív rendezvénnyel kapcsolatban biztosan elmondhatom, hogy sokat tanultunk, és közben még jól is éreztük magunkat. Ez utóbbira tárgyi bizonyíték a közös fotó, amelyen egy vidám, mosolygós csapat látható annak ellenére, hogy előtte mindenki mákos rétest evett.

Stricz Szilvia

Kategória: Egyéb | Nincs hozzászólás |

2015, november 26.| Beküldte: gazdi

DSCN9193 (Copy)Élet-GPS a Koliban

2015.november 13-14-e között került megrendezésre az Egri Segítő Szűz Mária Kollégiumban az Élet-GPS. Pénteken délután 15:00-kor kezdődött. Elvi nővér köszöntött minket, majd útbaigazítást adott arról, milyen programok várnak ránk szombat este 6-ig, mikor ez a kedves program véget ér. Ezt követően a négy csoport elvonult a saját, általa választott helységbe, ahol megismerkedtek a tagok egymással. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy én voltam az egyik csoport vezetője. Mi három játékkal kovácsoltuk össze kis csapatunkat. ( Ki van a fal túloldalán, Vakművészet és Ajándék címet viselték). Majd Czibere Zsolt atya első előadása következett, már tavaly is ő volt az őszi csapattal, nagyon megszerettük őt. Ennek a két napnak ő most az Életvezetési Teológia címet adta. Előadását azzal kezdte, hogy nagyon találóan megmagyarázta, mi is az a GPS a mi hitünkben /életünkben. “A GPS az a szerkentyű, ami segít nekünk a megfelelő utat megtalálni a célunkhoz, ámde egy GPS sem működik a műholdjai nélkül. S a mi hitünk GPS-ének is van 3 “műholdja”: az Atya, a Fiú és a Szentlélek, amelyek segítenek nekünk abban , hogy megtaláljuk a helyes utat.” Előadás után a csoportok megint elvonultak és megbeszélték egyenlőre még csak maguk között, hogy kit milyen gondolat ragadott meg a legjobban, és mit tud haza vinni a saját lelkébe, életébe belőle. Megbeszélés után vacsora idő volt. Majd együtt megnéztünk egy nagyon tanulságos és szép filmet, melynek címe: Don Bosco élete (az első rész). Végül az estét a kápolnában egy közös esti énekkel zártuk. Másnap reggel pedig a reggeli ének után volt még egy előadása Zsolti atyának . A nap folyamán volt még csoportbeszélgetés is, illetve lehetőség arra , hogy lelki beszélgetésre menjen, aki szeretne vagy pedig gyónni az esti mise előtt. Délben a kollégium dolgozói által szeretettel készített finom ebédet közösen fogyasztottuk el az ebédlőben. Ezt követte egy kis meglepetés sorverseny odalent a tornateremben, ami nagyon- nagyon jól sikerült, és mindenki fergetegesen érezte magát. Szép szentmise után a csoportok beszámoló gondolatival zártuk ezt a kellemes két napot. Sok fontos dologra kaptunk rávilágítást és magyarázatot, tudásunk számos dologgal bővült, s emellett új barátságokra is szert tehettünk.

Győrfi Ágnes

DSCN9197 (Copy)DSCN9173 (Copy)DSCN9232 (Copy)DSCN9231 (Copy)

Kategória: Egyéb | Nincs hozzászólás |
Karácsonyi ünnep az egri Koliban

2013, december 17.| Beküldte: gazdi

Az egri Koliban már december 9-én megünnepeltük a Karácsonyt, mivel a lányokra vizsgák várnak. Az egész ünnepet családias hangulat, sok öröm és kölcsönös megajándékozás jellemezte. Reméljük, ez az ünnep segített nemcsak nekünk, hívőknek, hogy Jézus megszülessék a szívünkben, hanem segített a nem hívő, vagy kereső lányoknak is közelebb kerülni a kereszténység szépségéhez

IMG_1734-1IMG_1736-1 IMG_1760IMG_1820 IMG_1788IMG_1835IMG_1831IMG_1777

Kategória: Egyéb | Nincs hozzászólás |
Dr. Csókay András az egri Koliban

2013, december 3.| Beküldte: gazdi

IMG_7349 IMG_7342 IMG_7347

2013. november 27-én a Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégiumban híres vendégünk volt: Dr. Csókay András, világhírű agysebész, főorvos, kutató, öt gyermekes családapa. Nemcsak a Koli lakói, de számos más egri fiatal, és kevésbé fiatal hallhatta a doktor úr tanúságtételét életéről, megtéréséről és őszinte, mély hitéről. 42 éves korában tért vissza a tékozló fiú Atyja házába, és – ahogyan ő mondta – Jézus mindent meggyógyított az életében: a családját, értékrendjét, sőt még szakmai kreativitását is. Nem elég hinni, hogy van Isten, merni kell átadni neki életünket, gyakorolni hitünket, Jézussal élni a mindennapi életünket. Jézus, ha jelen van életünkben, békét, örömet és boldogságot ad, habár nem szenvedés nélkül, és ha kell, még kisebb-nagyobb csodákat is tesz – tanúsította a kiváló agysebész.

Kategória: Egyéb | Nincs hozzászólás |
Élet “GPS”

2013, november 18.| Beküldte: gazdi

Élet GPS” az Egri Koliban

Így neveztük el a lelki programot, amelyet a Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégiumban rendeztünk, 2013. november 15-16-án. Ebben a tanévben úgy döntöttünk, hogy a lelki napokat kisebb csoportokban szervezzük meg, így biztosítottuk a szalézi családias légkört, amelyben a résztvevők sokkal közvetlenebbül tudtak beszélni a témáról.
Az előadó- Lóczi Tamás atya-, a fiatalok nyelvén, de egyben nagyon mélyen merítette ki a témát. Az életünkben is be kell ütni az úti célt, mint a GPS-ben, kiválasztani a helyes utat, és követni azt. Viszont Isten, aki jóságos és nagyon szeret minket, meg tudja oldani azt is, ha eltévedünk, vagy a rossz útra térünk. Ilyenkor javasol újratervezést, és segít mégis eljutni a célba.
Az előadásokon kívül voltak csoportbeszélgetések, közös megosztások, szentmise, gyónási lehetőség, és megnéztük a Don Bosco életéről szóló kétrészes filmet is.
Hálát adunk a jó Istennek ezért a lehetőségért, és reméljük, hogy a többi rendezvényünk is ilyen jól fog sikerülni!

Élet GPS

Élet GPS

Kategória: Egyéb | Nincs hozzászólás |
Fontos információ!

2013, július 31.| Beküldte: gazdi

 

Szeretettel várjuk kollégiumunkba a felvételt nyert új hallgatókat!

Fontos, hogy a kollégiumba  nem a főiskolán keresztül kell jelentkezni, hanem közvetlenül, a megadott elérhetőségeken !

/Természetesen a nem elsőéves , “régi” hallgatókat is szívesen látjuk!/

Kategória: Egyéb | Nincs hozzászólás |
Hálaünnep a kollégiumban

2013, május 30.| Beküldte: gazdi

Hálaünnep az egri Kollégiumban

 

Aki ki tudja mondani „köszönöm”, annak kitágul a szíve, szebbé, jobbá válik… Köszönjük a sok szeretetet, segítséget, odafigyelést, támogatást, jóságot… Ilyen, és hasonló szavak hangzottak el az egri Kollégiumban április 24-én este. Az ünnepen részt vettek nemcsak a Kollégiumban lakó lányok, a munkatársak és a nővérek, de eljöttek az atyák is, akik itt szolgálnak a fiataloknak, sőt még más Kollégiumokból is fiatalok, akik rendszeresen járnak ide az ifjúsági szentmisére.

Az ünnepi szentmise után rövid program következett, majd agapé, amelynek a csúcspontja volt a Kollégium alakú gyönyörű torta. A vidám szalézi hangulathoz nem hiányozhatott befejezésül a tombola sem, amely igazi családi légkört teremtett.

kolitorta2

 

Kategória: Egyéb | Nincs hozzászólás |
Don Bosco ereklye Egerben

2013, május 30.| Beküldte: gazdi

Don Bosco ereklyéje  Egerben

 

2013. május 23-án, csütörtökön érkezett meg Egerbe Don Bosco ereklyéje.  Délután 16.00-kor az egri bazilika előtt nagy tömeg fogadta az érkező ereklyét. Az emberek meghatottan kísérték be az Egyház egyik legnagyobb szentjét a bazilikába. Nem hiányoztak a meghatottság könnyei sem. A fogadó beszédek és a bevezető imák után 17.00-től egészen 21.00-ig  a Don Bosco nővérek fiataljai voltak a program „főszereplői”.  Érdekesen és látványosan  bemutatták Don Bosco életét, nevelési módszerét, lelkiségét és üzenetét a jelenlévőknek. Az ünnepi szentmise után a fiatalok vezették a Szentségimádást, amelynek szépsége igazi lehetőséget adott a  közeli találkozásra Jézussal és Don Boscoval.

A hivatalos program után az ereklye kísérői a Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégiumba jöttek vacsorázni. Nagy örömünkre itt is kitették az ereklyét, így szép számú fiatal még családiasan, közvetlen közelről is köszönthette Don Boscot.  Nagyon bízunk benne, hogy ez a kegyelem megnyitott számtalan szívet Isten szeretetére, amelynek Don Bosco fáradhatatlan apostola volt.

Don Bosco Don Bosco 1

Kategória: Egyéb | Nincs hozzászólás |

 
 

Bejelentkezés

Powered by WordPress

© 2008 Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégium - Az oldalt készítette: TPC Kft.