Segítő Szűz Mária Egyetemi Kollégium

jel
Cím: 3300 Eger, Malom út 11.
Tel.: (36) 410-998
E-mail: sszm97@gmail.com
 
     
 
Főoldal - Hírek - Információk - Szolgáltatások - Elérhetőségek
 
     
 

Kollégiumunk története

A kilencvenes évek elején valaki sétálgatott a szőlődombokon, meglátott egy elhanyagolt keresztet, megtetszett neki és engedélyt kért arra, hogy a „lelki sivatagnak” és nevezett Északi lakótelep szélén felállíthassa. Ekkor még senki sem gondolt arra, hogy ezen a területen rövid időn belül egyházi kollégium fog állni.

Lékai Péter ciszterci atya töretlen hűséggel szolgált érsek atya mellett, ő volt a motorja a rendszerváltás utáni idők egyházi építkezéseinek volt egy álma: főiskolai kollégium!

Dr. Seregély István, egri érsek teljes szívvel támogatta az építkezést, Mándy Zoltán atya, érseki irodai igazgató pedig vállalta az építkezéssel járó nem csekély fáradalmakat; az építkezés négy évig tartott, így az 1997/98-as tanévre már át lehetett adni az épületet.

Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy nem volt és nem is lehetett elképzelésük a szerzetesi életről. Most egy új szerzetesrend érkezik az ősi püspöki székhelyre: a Segítő Szűz Mária Leányai, Don Bosco nővérek. Elfogadták az érsek atya meghívását az új kollégium vezetésére, így újabb szerzetesi jelenléttel és karizmával gazdagodott az Egyházmegye élete. Lelkiségüket leginkább Don Bosconak ez a mondata jellemzi: „Nekem elég az, hogy fiatalok vagytok, és én máris nagyon szeretlek benneteket.”

1997. szeptember 15-én Dr. Seregély István érsek atya ünnepélyes szentmise keretében megáldotta a kollégiumot, melynek hivatalos neve: Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégium. Az ünnepélyes megáldáson magas rangú egyházi és közéleti személyiségek vettek részt. Valóban ez volt az igazi beköltözés, hiszen az Úr költözött be közénk, most már velünk az Isten az Oltáriszentségben. Ettől a naptól kezdve már ég az örökmécses.

Kollégiumunk száz férőhelyes az első pillanattól kezdve óriási túljelentkézés volt. Melynek egyrészt örülünk, de sajnálunk sok „nem”-et mondani. A kollégista lányok az Eszterházy Károly Főiskola hallgatói, annak a legkülönbözőbb szakjairól.

A legtöbb lány, kb. 85%-ban római katolikus, de vannak protestáns és még meg nem keresztelt fiatalok is, akik azonban szeretnének megismerkedni a hittel. A kollégiumban három nővérből álló szerzetesi közösség él, tizenkét világi munkatársukkal próbálják minél szebbé, családiasabbá tenni a kollégium életét Don Bosco szellemében és pedagógiai módszerével.

A kollégium sokrétű szolgáltatást nyújt: van tornaterem, konditerem, zeneterem, könyvtár, étterem, számítógépterem, mosókonyha, teakonyha, orvosi rendelés, kényelmes két és négyágyas szobák. Minden szobában internet elérhetőség.

A kollégium életéhez szervesen hozzátartoznak a programok, melyek maximálisan alkalmazkodnak a hallgatók időbeosztásához. Vannnak vallási, kulturális és szabadidős programok, melyek általában nagyon jól szoktak sikerülni. Kis kápolnánkban heti négy alkalommal van fiatalos hangulatú szentmise, melyre a diákok szeretettel járnak.

A fiatalok szeretnek itt lakni, és az újrajelentkezési lapukon leírt indoklásban alátámasztják, hogy a kollégium ezidáig jól megvalósította kitűzött célját: a fiatalok keresztényi és emberi nevelését.

Ugrás az oldal tetejére

 
 
© 2008 Segítő Szűz Mária Egyetemi Kollégium - Az oldalt készítette: TPC Kft.