Segítő Szűz Mária Egyetemi Kollégium

jel
Cím: 3300 Eger, Malom út 11.
Tel.: (36) 410-998
E-mail: sszm97@gmail.com
 
     
 
Főoldal - Hírek - Információk - Szolgáltatások - Elérhetőségek
 
     
 

Kollégiumunk története

A kilencvenes évek elején valaki sétálgatott a szőlődombokon, meglátott egy elhanyagolt keresztet, megtetszett neki és engedélyt kért arra, hogy a „lelki sivatagnak” is nevezett Északi lakótelep szélén felállíthassa. Ekkor még senki sem gondolt arra, hogy ezen a területen rövid időn belül egyházi kollégium fog állni.

Lékai Péter ciszterci atya töretlen hűséggel szolgált érsek atya mellett, ő volt a motorja a rendszerváltás utáni idők egyházi építkezéseinek, és volt egy álma: főiskolai kollégium!

Dr. Seregély István, egri érsek teljes szívvel támogatta az építkezést, Mándy Zoltán atya, érseki irodaigazgató pedig vállalta az építkezéssel járó nem csekély fáradalmakat; az építkezés négy évig tartott, így az 1997/98-as tanévre már át lehetett adni az épületet.

Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy nem volt és nem is lehetett elképzelésük a szerzetesi életről. Most egy új szerzetesrend érkezett az ősi püspöki székhelyre: a Segítő Szűz Mária Leányai, Don Bosco nővérek. Elfogadták az érsek atya meghívását az új kollégium vezetésére, így újabb szerzetesi jelenléttel és karizmával gazdagodott az Egyházmegye élete. Lelkiségüket leginkább Don Bosconak ez a mondata jellemzi: „Nekem elég az, hogy fiatalok vagytok, és én máris nagyon szeretlek benneteket.”

1997. szeptember 15-én Dr. Seregély István érsek atya ünnepélyes szentmise keretében megáldotta a kollégiumot, melynek hivatalos neve az induláskor: Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégium, azóta a főiskola egyetemmé válásával módosult, jelenleg: Segítő Szűz Mária Egyetemi Kollégium. Az ünnepélyes megáldáson magas rangú egyházi és közéleti személyiségek vettek részt. Valóban ez volt az igazi beköltözés, hiszen az Úr költözött be közénk, most már velünk az Isten az Oltáriszentségben. Ettől a naptól kezdve már ég az örökmécses.

Kollégiumunk száz férőhelyes, a kollégista lányok az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói, annak a legkülönbözőbb szakjairól.

A kollégiumban jelenleg négy nővérből álló szerzetesi közösség él, nyolc világi munkatársukkal próbálják minél szebbé, családiasabbá tenni a kollégium életét, Don Bosco szellemében és pedagógiai módszerével.

A kollégium sokrétű szolgáltatást nyújt: van tornaterem, konditerem, zeneterem, könyvtár, étterem, számítógépterem, mosókonyha, teakonyha, orvosi rendelés, kényelmes két és négyágyas szobák. Minden szobában internet elérhetőség.

A kollégium életéhez szervesen hozzátartoznak a programok, melyek maximálisan alkalmazkodnak a hallgatók időbeosztásához. Vannak vallási, kulturális és szabadidős programok, melyek általában nagyon jól szoktak sikerülni. Kis kápolnánkban heti két alkalommal van fiatalos hangulatú szentmise, melyre a diákok is szeretettel járnak.

Ugrás az oldal tetejére

 
 
© 2008 Segítő Szűz Mária Egyetemi Kollégium - Az oldalt készítette: TPC Kft.