Segítő Szűz Mária Egyetemi Kollégium

jel
Cím: 3300 Eger, Malom út 11.
Tel.: (36) 410-998
E-mail: sszm97@gmail.com
 
     
 
Főoldal - Hírek - Információk - Szolgáltatások - Elérhetőségek
 
     
 

Kollégiumi események


Don Bosco oratórium

A Segítő Szűz Mária Leányai az ifjúság nevelésével, tanításával és evangelizálásával foglalkozik az egész világon, 84 országban. Intézményük közel 130 éve működik. Alapítójukhoz, Bosco Szent Jánoshoz hűen előnyben részesítik a nehezebb sorsú, szegényebb gyermekeket, fiatalokat. Az iskolai foglalkozásokon kívül a szabadidős tevékenységek széles skáláját fejlesztették ki. Magyarországon is nyitottak már oratóriumokat, melyek a gyermekek és az ifjúság szabadidős központjai lettek. (Mogyoródon, Budapesten, Egerben)

Egerben a 110 fős főiskolai leánykollégium hallgatói közül animátorokat – ifjúsági csoportvezetőket – képeztek ki, akik szivesen segítenek az oratóriumban a gyermekek szabadidős tevékenységeinek lebonyolításánál, nyáron könnyen meg tudják oldani ittlétüket, hiszen ekkor már nincs tanítás. A kollégium helyiségei az étkeztetéshez illetve a foglalkozásokhoz ideális környezetet biztosítanak.

Kollégiumi tevékenységük mellett egész évben, minden hétvégén, szombat délutánonként, nővérek és főiskolás animátoraik szabadidős foglalkozásokat (Don Bosco Oratórium) szerveznek a gyerekeknek. A foglalkozásoknak mindig van egy formációs része is. A témák a gyermekek emberi és keresztényi nevelésének elősegítését célozzák. Különböző módszerekkel (vetítés, színdarab, éneklés stb.) adnak át emberi és vallásos értékeket. Szervezett játékok, szabad játékok, tánc, énektanulás, kézműves, manuális tevékenységek, kirándulások szélesítik még programjaikat, melyeket az egriés környékbeli általános iskolás gyerekek látogatnak több plébánia területéről.

Ezeknek a foglalkozásoknak a folytatása és a csúcsa a nyárik, táborjellegű program (Nyári Oratórium, nemzetközi kifejezéssel GREST). Ez a nyári program a legsikeresebb a szülők és a gyermekek körében. Két héten keresztül nyújtanak hasznos és szórakoztató elfoglaltságot. Az idén már nyolcadik alkalommal szervezik meg ezt a népszerű programot, minden évben 100-130 gyerek részvételére számítanak.

Don Bosco nyomdokait követve igyekszenek, hogy az oratórium „otthon legyen, mely befogad; plébánia, mely evangelizál; iskola, mely felkészít az életre és udvar, ahol barátságok kötődnek és vidámak lehetünk!”.


Ugrás az oldal tetejére

Don Bosco ünnep Egerben

Az egri Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégiumban 2008. február 5-én került sor arra az ünnepi rendezvényre, melyen Bosco Szent János halálának 120. évfordulójáról emlékeztünk meg. Nagy öröm volt számunkra, hogy Kazincbarcikáról ellátogattak hozzánk az ottani szalézi rend tagjai, valamint az általuk működtetett Don Bosco Általános Iskola Szakiskola Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, Lux Ambrus.

A három szaléziből álló szerzetesi közösség tagjai az indiai születésű Manjooran Simon atya, aki egy éve érkezett hazánkba, Nádudvari Géza szerzetes testvér, és Pham Quoc Thai Hung Savio Domonkos vietnami szerzetes növendék, aki szintén tavaly érkezett misszióba Magyarországra. A szentmise főcelebránsa Simon atya volt, aki nem mindennapi módon, szólt hozzánk a prédikációban, ugyanis angol nyelven tartotta meg azt. Géza testvér tolmácsolásában Simon atya megosztotta velünk hivatásának felismerését, Don Bosco életpéldáját, Kazincbarcikán végzett munkájukat, hogy ezzel is lelkesítsen minket a szaléziak életében való tevékeny részvételre. Kiemelte a nehéz sorsú gyermekekről való gondoskodás fontosságát, idézve a szaléziak 2008-ra meghatározó mondatát:

"Neveljük Don Bosco szeretetével a fiatalokat, főleg a szegényeket és elhagyatottakat, és védjük jogaikat, hogy életük teljes legyen."

A szentmisén a zenei szolgálatban Domonkos és Géza testvér volt segítségünkre.

Új szalézi munkatárs fogadalomtételére is sor került, Anna néni személyében, aki régóta tevékenyen részt vesz az egri nyári oratóriumok munkájában. Az Egerben is egyre bővülő harmadrendi szaléziak közül többen megerősítették fogadalmukat, és elköteleződésüket Bosco Szent János követésére a fiatalokkal való munkájukban.  A szentmisét követően a kollégium dolgozói megleptek minket egy kis finomsággal, aminek az éhes gyomrok nagyon örültek :) Majd az estét közös játék zárta le, ahol sokszínű ajándékokkal vártak minket a nővérek.

Nagyon jók az ilyen közös együttlétek, hiszen mindig erősítenek minket abban, hogy nyitottabbá és elfogadóbbá váljunk mások iránt, s hogy későbbi pedagógusi munkánk során az így szerzett értékes tapasztalatokat kamatoztathassuk a fiatalok körében.

Sándor Berni


Ugrás az oldal tetejére

Egerben ajándék Idő...

  ... az egri Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégium, 2007. december 11-én ünnepelte a Megváltó születését.

Előtte egy héten keresztül, –hagyományosan- „angyalkázás“ tette örömtelibbé a várakozás idejét. Apró „szeretet-ajándékokkal“ kedveskedtünk egy-egy titokban kiválasztott személynek.
Az „angyal“ és „védence“ a keddi ünnepség után talált egymásra, csak ekkor derült fény a jótevő kilétére.

A karácsonyi ajándékozás most is a közös karácsonyfa, és egy gyönyörű betlehem körül történt, a kollégium „aulájában“, ahol az összegyűlt, több mint 100 lakónak rövidke műsorral is kedveskedtek a szervezők.

A lányok előadásában a „Csillag gyúlt a sötét égen“ c. dal nyitotta az estét, majd „Buona Notte-ként“ egy pici, de különleges csillag meséje csalt mosolyt az arcokra.

Ezután Bálint Dóra ajándékozott meg minket Koncz Zsuzsa: Ilyenkor decemberben témájú énekével.
Zics Annamária expresszív szavalatát – egyben zárásként – hagyományosan egy Mária-ének követte. A műsort gitáron kísérte: Sándor Bernadett.

Mielőtt az egymásnak szánt apró ajándékok gazdára találtak volna, Pálfalvi Ivett köszönő szavai és Etelka nővér idei évre szóló, előretekintő gondolatai után, a kollégium lakóinak közös ajándékát- egy antik kovácsoltvas órát- vehették át a Nővérek, ami egyben a fiataloknak és Istennek szentelt tevékeny idejüket, a kollégium sokat tapasztalt és megélt 10 esztendejét, és a mindig újra és újra induló  földi nap – melyek mindegyike egy kicsit közelebb visz égi boldogságunk felé, a fogyhatatlan remény, a szüntelen jóság, és a folyton  felénk áradó szeretet jelképe is egyben. Ugyanakkor szerettünk volna kimeríthetetlen pihenőidőt ajándékozni nekik, hisz sokat fáradtak, fáradnak értünk.
Mi pedig, 2008 – a Biblia éve jegyében, örökérvényű, mégis modern, 21. századi ajándékot kaptunk: a Szentírást több nyelven tartalmazó CD-t, ami korunk életviteléhez igazán praktikusan igazodik. :)

Don Bosco mondta:
„Az idő egy értékes kincs. Jól kihasznált rövid idő alatt megnyerhetjük az örökkévalóságot.
Ez a kis idő annyit ér, mint az Isten.”

Ezek alapján azt hiszem, idén igazán jól választottunk, a legnagyobbat adtuk, amit csak adhatunk egymásnak. Ne felejtsünk el, hétköznapjainkban sem egy pici örökkévalóságot ajándékozni másoknak magunkból, és lelkünk isteni szeretetéből!

Salamon Katalin (munkatárs)


Ugrás az oldal tetejére

 
 
© 2008 Segítő Szűz Mária Egyetemi Kollégium - Az oldalt készítette: TPC Kft.